Camí de Ronda

A l’agost de 2014 es va tornar a obrir el tram del camí de ronda entre Tamariu i Aigua Xelida, Josep Pla és un dels escriptors més importants i prolífics de les lletres catalanes universals. Dóna nom a un dels premis literaris més importants en aquesta llengua. Va néixer a Palafrugell, que, juntament amb Calella, Begur, el Far de Sant Sebastià, Llafranc … Són uns paisatges recurrents en moltes de les seves obres que ell estimava d’allò més.

Aquestes simpàtiques il·lustracions sobre llambordes de ceràmica s’exposen en molts llocs i edificis pels quals passa la Ruta Pla.

Pla va viatjar moltíssim per Europa durant la seva joventut, ja que va treballar com a periodista per diferents mitjans: Berlín, París, Londres, Roma, Gènova, Mallorca, Madrid… són només algunes de les ciutats que va conèixer. A partir de 1939 Pla s’instal·la fonamentalment a Llofriu, al Mas Pla, on continua la seva activitat literària descrivint els paisatges de l’Empordà que l’envolten a diferents obres (per exemple la Guia de la Costa Brava).

Un jove periodista i viatger Josep Pla apareix a aquesta fotografia feta a París als anys 20 del passat segle. La Ruta Pla, o les diverses rutes Pla que s’han proposat, se centren sobretot en els llocs més propers a Palafrugell, aquella zona coneguda com l’Empordà Petit, que tant va sovintejar. Alguns dels punts més importants d’aquesta ruta són:

1- Casa natal, Palafrugell (c/ Nou, 49). Josep Pla va néixer aquí el 1897, actualment és la seu de la Fundació Josep Pla. Visita obligada pels qui vulguin tenir una visió completa de la seva obra gràcies a les exposicions que s’hi realitzen.

 

2- Casa família Pla, Palafrugell (c/ Torres Jonama, 56). Es van mudar des de la casa natal a aquesta casa uns anys després. És propietat de la neboda de l’escriptor i no és visitable.

 

3- Plaça Nova, Palafrugell. És la plaça més cèntrica de Palafrugell i on trobem el Centre Fraternal, lloc on Josep Pla participava de les tertúlies.

 

4- Tamariu, Palafrugell. És un petit barri mariner a la costa de Palafrugell, prop de Begur. S’hi pot accedir des d’aquesta localitat per un camí antic que Pla descriu.

 

5- Cala Aigua Xelida, Begur. A aquesta cala tenia una barraca el pescador Hermós, un dels millors amics de Josep Pla i personatge singular de la seva obra. Pla va passar moltes tardes al costat seu, navegant en barca de vela per la zona o bé preparant una sardinada a la platja. No us heu de deixar perdre aquesta preciosa cala de Begur durant el vostre trajecte per la Ruta Pla: Aigua Xelida.

 

6- Far de Sant Sebastià. Mirador recorrent visitat per Josep Pla, de gran inspiració a la seva obra. Les vistes sobre Llafranc i la costa nord són increïbles i conté una torre de defensa, un jaciment iber i una ermita.

 

7- Llafranc. Una altra de les precioses platges de Palafrugell, també habitades per mariners, que té, al seu costat nord, amb la impressionant muntanya sobre la qual es troba el Far de Sant Sebastià.

 

8- El Canadell, Calella de Palafrugell. Platja de preciosa configuració rocosa on es troba la casa d‘estiu de la família Pla. Allà hi va passar en Pla molts estius, també durant la seva vida adulta. De fet, era la residència d’estiu de la família Pla.

 

9- Port-bo, Calella de Palafrugell. Situada al costat del Canadell, unida per un preciós passeig marítim, aquesta platja té l’atractiu de tindre unes belles i famoses arcades que donen ombra a qui vulgui contemplar de cara les interessants formes rocoses que entren al mar.

 

10- Mas Pla, Llofriu (als afores de Palafrugell). La família de’n Pla tenia una masia típica catalana on passava els hiverns. A aquesta casa, que pertany als hereus de Pla i no és visitable, va morir Josep Pla el 23 d’abril de 1981, i hi va passar la major part de la seva vida, sobretot des del 1939.

 

11- Cementiri de Llofriu. En un nínxol d’aquest cementiri trobem la tomba de l’escriptor. La seva voluntat era la de ser enterrat a la seva pròpia parròquia i així es va fer. No podem finalitzar aquesta ruta sense fer-nos ressò d’un altre dels miradors que Pla va trobar altament inspiradors, la Torre de les Hores de Pals, amb unes vistes meravelloses de l’Empordà interior.

 

Sobretot per les distàncies, aquesta ruta és més convenient fer-la en bicicleta o en vehicle que no pas a peu. Feliç Ruta Pla!